On ilahduttavaa, että myös ”paikallinen” media on ottanut tehdäkseen vaalikoneen. Kuten kuntavaaleissa voi odottaa, Maikkari ja Hesari eivät välttämättä ole ihan jokaisen pikkukunnan päätöksenteosta niin hyvin perillä kuin paikallislehtien yhteistyönä syntynyt vaalikone. Annankin tässä heti kiitokset KPK Medioiden vaalikoneelle kuntakohtaisista kysymyksistä. Ainakin Vetelin osalta ne olivat sopivia ja kenties monien kuntalaisten mielen päällä olevia.
Käytettävyyshaasteet vaalikoneessa
Muutama pikkuvika vaalikoneesta kuitenkin löytyy. Ja kuten edellisissä eduskuntavaaleissa tekemäni pikku analyysi, myös tämä seuraava on pääosin perstuntumalta tehty. Oikeat käytettävyysanalyysit teen tiukalla protokollalla checkilistoja käyttäen, mutta seuraava kuuluu sarjaan ”kunhan viisastelen”.
Ei-kysymykset
Muutamaan kysymykseen on lipsahtanut ei-sanan käyttö, mikä tekee kysymyksen tulkitsemisesta vaikeaa.
Jos kuntien valtaa ja tehtäviä siirretään maakunnille entistä enemmän, kunnanvaltuutettujen ei pitäisi lähteä ehdolle enää mahdollisissa maakuntavaaleissa.
Tuon kun äkkiä lukaisee, niin saattaa jäädä ei-sana huomaamatta.
Vetelissä toimii kolme alakoulua Ylipäässä, Tunkkarilla ja keskustassa. Tähän ei tule tehdä muutoksia.
Viimeisen virkkeen olisi voinut muotoilla vaikka: Näin on hyvä.
Monta kysymystä yhdessä kysymyksessä
Hyvässä kysymyksessä pitäisi kysyä vain yksi asia. Muuten vastaamisesta tulee mahdotonta, jos haluaa olla toisen asian kanssa samaa mieltä, mutta toisen asian kanssa eri mieltä.
Kunnat ostavat monia palveluita ulkopuolisilta, esimerkiksi tienpitoa ja vanhuspalveluita… Mielestäni kunnan on tuotettava itse kuntalaisilleen tarjoamansa palvelut, eikä ostaa niitä muilta palveluntuottajilta.
Mitä tähän voi vastata, jos kannattaa tienpidon ostamista ulkopuolelta, mutta ei vanhuspalveluiden ostamista?
Kunnan tulisi tukea elinkeinoelämää huolehtimalla yritysten toimintaympäristön kehittämisestä esimerkiksi päätöksentekoa ja infrastruktuuria parantamalla mieluummin kuin antamalla suoraa rahallista yritystukea.
Päätöksenteko ja infrastruktuuri ovat melko lailla eri asioita, joten on mielestäni outoa pistää ne tähän rinnakkain. Kysymyksen pointti toki varmaan on pistää jotakin toiseen vaakakuppiin ja suora yritystuki toiseen, mutta olisihan sitä voinut sitten vaan kysyä, että ”pitääkö kunnan tukea elinkeinoelämää suorilla yritystuilla?”
Vaalikoneen vuorovaikutusongelmat
Ihan ensimmäisenä ärsyttää se, että vastauksen valinnasta siirtyy automaattisesti heti eteenpäin. Jos klikkasi vähän huti, niin pitää palata takaisin kysymykseen. Takaisin palattuaan sitten enää ei pääsekään eteenpäin tekemällä uuden valinnan. Johdonmukaisuus kärsii.
Vaalikoneen alareunassa on kohtalaisen pitkä ohjeistus käyttäjälle, josta saattaa arvata, että jotakin palautetta käytettävyydestä on tullut.
Käyttökokemus vaatii monessa vaiheessa vierittämistä, mutta vierityspalkkia ei näy kuin silloin tällöin. Se kannattaisi pitää näkyvillä koko ajan.
Vastausten vertailussa on vaikea siirtyä ehdokkaasta toiseen. Pitää tajuta painaa ’Tulokset’, jotta pääsee takaisin ehdokaslistalle. Jokin takaisin-nappi tai ”Vaihda ehdokasta” -nappi voi auttaa tässä.
Vastausten vertailussa on pienen pieni hankaluus erottaa oma ja ehdokkaan vastaus (ei sitä omaa vastausta enää välttämättä muista). Molemmat ovat pyöreitä. Jos ehdokkaan vastaus olisi vaikkapa kolmio, olisi helpompi erottaa ne. Tämä auttaisi myös näköongelmaisia. Tai jospa käyttäjä tekee vaalikonetta akku lopuillaan virransäästötilassa tai pihalla auringon häikäistessä.
Pieni mutta harmillinen vika on se, että ilmeisesti vaalikone ei ole kovinkaan kranttu siitä, täyttääkö joku ehdokas sen useampaan kertaan.
Yhteenveto vaalikoneesta
Olen joka tapauksessa iloinen, että paikallinen ja alueeseen ehkä paremmin perehtynyt vaalikone löytyy. Pienet käytettävyysongelmat ovat kuitenkin siinä mielessä merkityksellisiä, että jotkut oikeasti tekevät valintansa vaalikoneen avulla. Jos siis käyttökokemus tai kysymysasettelu voi aiheuttaa väärinkäsityksiä, myös äänestyspäätös voi mennä pieleen.
Ja se tietenkin näissä vaalikoneissa yleensä on, että tulos mitataan sillä, kuinka kaukana omat vastauksesi ovat ehdokkaan vastauksesta. Keskelle vastaaminen voi siis olla hyvä strategia ehdokkaalta.
Käykää äänestämässä!