Mitkä talkoot pidetään 9 kuukautta ennen synnytystalkoita?

Hyvinvointi on jännä. Veronmaksajia pitäisi tuupata maailmaan koko ajan enemmän, jotta homma pelaa. Olen pitkin kevättä törmännyt erilaisiin uutisiin, joissa harmitellaan Suomen alhaista syntyvyyttä – esim. täällä, täällä ja täällä.

Olisi kuulemma tosi kiva, jos jokainen nainen synnyttäisi vähän yli kaksi lasta. Sillä tavalla lisääntyisi koko ajan väkimäärä pitämään yllä iäkkäämpää kansanosaa, joka elää koko ajan vain pidempään ja pidempään. Väkeä pitäisi siis tulla koko ajan lisää ja samalla ne pirulaiset elävät koko ajan vaan kauemmin. Ihan niinkuin ei nyt jo olisi resurssit vähissä.

Jos päättäjämme osaisivat katsoa edes vähän omaa napaansa pidemmälle, alettaisiin jo nyt rakentaa uudenlaista hyvinvointivaltion ideaa – hyvinvointi 2.0:a. Synnytystalkoisiin innostaminen vain siirtää ongelmaa tuonnemmaksi. Aina on se vähän isompi ikäluokka, jolle pitäisi tulla vähän enemmän ylläpitäjiä, joille pitäisi tulla vähän enemmän jne.

 

 

Hyvinvointi 2.0

Nyt pitäisi jo miettiä, miten hyvinvointi säilytetään ilman väestön kasvua. Sanoisinpa että kyse on väkisinkin monenlaisen uuden teknologian käyttöönotosta. Robotit eivät tule viemään meiltä töitä vaan tulevat pelastamaan meidän hyvinvoinnin. Muutos lähtee lakiteksteistä. Esimerkiksi jakamistalous ja dronet ovat kehityssuuntia, joissa lainsäädäntö on selvästi laahannut perässä.

Voisiko Suomi olla tulevaisuudessa lakisäätämisen edelläkävijä ja mahdollistaa sillä tavalla uudenlaisen hyvinvointivaltion:
– mitkä ovat robottien oikeudet ja velvollisuudet?
– voiko algoritmin tekemästä oikeustuomiosta valittaa?
– onko oikein estää epäterveellisen ruoan maksaminen kassalla, jos asiakas kuuluu riskiryhmään?
– voiko tyhmän ohituksen tekijää sakottaa, jos idiotismi havaittiin kuluttajan autokameralla?
– mistä veroeurot saadaan, kun kotitaloudet tuottavat itse energiansa?

Siinä muutama mielikuvituksen tuotos, joihin voisi jo nyt alkaa miettiä vastauksia, niin oltaisiin edes vähän valmiita, kun tilanne iskee päälle. Eikä tarvitse haikailla synnyttämisen perään. Hellimiseen kannattaa toki aina kannustaa!

 

Tarvitseeko hyvinvointi synnytystalkoita?

Tarvitseeko hyvinvointi synnytystalkoita? Kommentoi ja kerro oma näkemyksesi.