Oujea, käytettävyystutkija suihkussa – katso kuvat!

Varoitus! Lupaavasta otsikostaan huolimatta tämä kirjoitus ei sisällä muuta paljasta pintaa kuin kylpyhuoneiden pintoja. Olen nimittäin ihmetellyt jo pitkään sitä, miksi Oras ja kilpakumppanit haluavat väen vängällä suunnitella suihkusekoittimia, joiden ”käyttöliittymä” katoaa. Katsopa vaikka alla käytettävyysongelma.

Suihkusekoittimen käytettävyysongelma

Jos kukaan on käynyt ennen sinua suihkussa, et kovinkaan helposti näe, miten lämpötilaa säädetään.

 

Plus- ja miinusmerkkien kontrasti suhteessa taustaan on niin olematon, että pieni höyryhaitta kadottaa koko merkit. Joskus suihkussa saattaa höyrytä – tiedoksi suunnittelijoille. Selkeä kontrasti on yksi helppokäyttöisen suunnittelun nyrkkisäännöistä. Onneksi sentään Don Normanin kytkentäperiaate on kunnossa. Eli käyttöliittymän ja tosimaailman yhteys. Kun jotakin laitetaan ylöspäin, käyttöliittymä toimii samalla tavalla. Eli ylöspäin suihkusekoittimessa varmaankin on ylöspäin myös lämpötilassa. Paitsi että katso kuva taas (tähän kauhuelokuvien viik viik viik -tyyppistä jousisoitinaggressiota).

Suihkusekoittimen käytettävyysongelma

Älä vainkaan mene suin päin kokeilemaan lämpötilan säätöä. Se ei nimittäin toimi loogisesti. Lisäksi 38 asteen mainitseminen keskellä on aivan turhaa, koska ei suihkusekoittimen valmistaja voi tietää, minkä lämpöistä vettä talonmies putkiinsa säätää.

 

Ennen oli kaikki paremmin – ainakin kontrastin suhteen. Alla olevassa sekoittimessakin on edelleen käytettävyysongelma käyttöliittymän ja tosimaailman välisessä kytkennässä.

Vanhan suihkusekoittimen käytettävyys

Punainen ja sininen eivät toki ole mitään kaunistuksia käyttöliittymässä, mutta eipä tarvitse arvata, miten lämpötilan säätö toimii.

 

 

Kytkennässä voisi hyödyntää myös kierrettävien muttereiden, kansien ja korkkien logiikkaa. Vastapäivään on auki ja myötäpäivään on kiinni. Silloin käyttäjän vain pitää tietää olevansa tekemisissä juuri kuuman veden kanssa. Auki = enemmän kuumaa vettä, ja kiinni = vähemmän kuumaa vettä.

Oras Optima 7160 on käytettävyydeltään jo melko lähellä hyvää ratkaisua. Lämpötilan säätö tehdään tyylikkäällä vivulla, jonka voisi kääntää niin päin, että ylöspäin säätäminen säätää lämpötilaakin ylös. Sitten plus- ja miinusmerkit vähän paremmin näkyviin ja avot: Ei enää kylmää suihkua kenenkään niskaan. Tosin vasemman puolen säätö on sitten ihan oma jenkkansa.

Oras suihkusekoitin

Optimassa on hieno vipu, johon olisi helppo suunnitella käyttöliittymän ja tosimaailman välinen kytkentä. Ylös = lämpötilaa ylös.