Jargon: mukava muotisana, josta kelpaa vitsailla. Mutta meneekö vitsi vähän hukkaan, kun itse jargon-sanakin on jargonia? Tieteen termipankin mukaan jargon on erilaisten ryhmien sisällä käytettyä erityiskieltä. Esimerkiksi ammattikuntien ammattikieltä tai sosiaalisten ryhmien ns. sisäpiirin kieltä.
Mitäs tekemistä käyttäjäkeskeisellä suunnittelulla on jargonin kanssa – miksi minä tätä asiaa lähden pohtimaan? Syy on tietenkin se, että hyvä käyttöliittymä puhuu käyttäjien ymmärtämää kieltä – ei jargonia. Käyttäjille tuttu kieli on osa Nielsenin kymmenessä tärkeässä helppokäyttöisyyden nyrkkisäännössä.
Palvelin, webhotelli ja runkoverkko
Jargonin välttäminen ei ainoastaan palvele helpompaa käytettävyyttä, mutta todennäköisesti parantaa hakukonenäkyvyyttä. Mitä enemmän sivustosi käyttää niitä sanoja, joita tavalliset käyttäjät käyttävät, sitä paremmin sivustosi sijoittuu hakutuloksissa.
Alla kaksi esimerkkiä webhotelli-palveluita tarjoavista yrityksistä. Ensimmäisessä viljellään teknisiä termejä, kuten webhotelli, palvelin, laitetila, Gbit ja runkoverkko. Jos en olisi uskomattoman fiksu ja kuuluisi teknologisesti taitavien superihmisten sisäpiiriin, en osaisi edes hakea tätä palvelua nimellä webhotelli.
Toisessa esimerkissä käyttäjän ei oleteta tietävän mitään runkoverkoista ja palvelimista. Riittää että käyttäjä osaa Suomea.
Jargon omassa elämässäni
Jargon pääsi yllättämään minut. Luulin tekeväni käyttäjäkeskeistä suunnittelua, mutta olen huomannut, että samat käyttäjää osallistavat periaatteet koskevat myös palvelumuotoilua ja konversio-optimointia.
Palvelumuotoilu ei sanana ole helpoimmasta päästä, koska muotoilu meinaa nykiä sitä taiteen suuntaan. Samat käyttäjän osallistamisen periaatteet ovat kuitenkin läsnä kuin käyttäjäkeskeisessä suunnittelussa, joten julistan täten tekeväni myös palvelumuotoilua.
Konversio-optimointikin kuuluu osaamiseeni, vaikka en ollut kuullut koko sanaa ennen tätä kesää. Konversiohan on jokin tulos, mihin verkkokaupassa, sivustolla tai sovelluksessa pyritään. Se voi olla esimerkiksi uutiskirjeen tilaus, verkkokauppaostos tai yhteydenottolomakkeen täyttö. Konversio-optimoinnissa poistetaan käytettävyysongelmia niin, että entistä suurempi osa käyttäjistä osaa tehdä halutun toimenpiteen. Konversio-optimoinnissa ei siis haalita lisää käyttäjiä sivustolle vaan pyritään siihen, että samasta käyttäjämäärästä useampi saa halutun toimenpiteen tehtyä. Käyttäjäkeskeinen suunnitteluhan on juuri tätä. Etsitään käyttäjiä osallistamalla käytettävyysongelmia – korjataan ne – saadaan käyttäjä paremmin onnistumaan tehtävässään.
Yhteenveto
Ei kait tässä mitään yhteenvedettävää ole. Yritän parhaani mukaan auttaa asiakasta liiketoiminnassaan. Kunhan tulos on kunnossa, niin siihen voi mielestäni lyödä ihan minkä leiman vaan: käytettävyystyö, käyttäjäkeskeinen suunnittelu, konversio-optimointi, palvelumuotoilu…