Miksi käyttäjäkokemus on ratkaisevan tärkeää tuotteen menestyksessä?

Ajattele sähkövatkainta. Ajattele sitten sähkövatkaimen vaihtoehtoa, vispilää. Kumman puoleen käännyt, jos olet tekemässä kermavaahtoa? Todennäköisesti sähkövatkaimen. Vispilän käyttäjäkokemus on 5 minuuttia hitaampi ja 20 kertaa jännetuppitulehdusalttiimpi.

Jos sinulta menee rikki sähkövatkain, niin ostatko samanlaisen tilalle? Et välttämättä. Mutta et varmasti osta tilalle ainakaan vispilää, koska tiedät jo, että on olemassa mukavampi vaihtoehto. Käyttäjäkokemuksessa on kyse juuri tästä. Eihän kukaan halua nimenomaan ostaa vispilää tai sähkövatkainta. He haluavat tehdä kermasta vaahtoa. Ja mielellään helpommin kuin vaikeammin.

 

Onko hyvä käyttäjäkokemus välttämättömyys?

Huonolla käyttäjäkokemuksella varustettujakin tuotteita ostetaan, koska ostaminen on useimmiten kompromissi. Jos pystyt valmistamaan tolkuttoman edullisesti peruspaskan tuotteen, niin saat sen ihan vapaasti tehdä. Mutta – hyvä käyttäjäkokemus antaa tuotteelle mahdollisuuden tulla hittituotteeksi. Ja jos et ole tavoittelemassa huippumenestystä, niin mitäs sitten?

Olen viime viikot pohtinut, miten voisin ilmaista käyttäjäkokemuksen merkityksen jotenkin yksinkertaisesti. En tiedä onnistunko siinä vieläkään, mutta tässä tulee yritys:

Käyttäjäkokemukseen kannattaa investoida. Ei siksi, että se takaisi tuotteellesi menestyksen vaan siksi, että huono käyttäjäkokemus takaa epäonnistumisen.

Se taisi olla viime tiistai-ilta, kun päähäni ilmestyi tällainen nelikenttäajattelu. Toivottavasti se auttaa hahmottamaan, mitä koetan sanoa.

 

Käyttäjäkokemus - merkitys tuotteen menestymisessä

Kun tuotteessa on sekä hyvä idea että hyvä käyttäjäkokemus, sillä on mahdollisuudet vaikka mihin. Jos jompi kumpi puuttuu, tulos on vaisumpi.

 

 

Ymmärsitkö? Jos ymmärsit, niin uulalaa, hyvä homma. Jos et, niin vika on minussa. Olen niin sisällä tässä asiassa, että tällaiset käyttäjäkeskeisyyden periaatteet tuntuvat itsestään selviltä.

Eihän vaan ole niin, että sinäkin olisit todella sisällä oman tuotteesi kehittämisessä? Jos olet, niin huipputason käyttäjäkokemuksen tekeminen voi olla vaikeaa. Se vaatii käyttäjien osallistamista, mutta se kannattaa. Ei siksi, että se takaisi tuotteellesi menestyksen vaan siksi, että huono käyttäjäkokemus takaa epäonnistumisen.